Odpovědný pracovník Tomášek Jaroslav
Telefon +420 326 903 122
E-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

na úvod trochu teorie…. historie tavených sýrů není příliš dlouhá. Účelem jejich výroby bylo zajistit delší trvanlivost zrajících sýrů, aby mohly být transportovány na delší vzdálenosti bez dodržování chladírenského řetězce. První tavené sýry byly vyrobeny koncem 19. století. Původně byly do sýrů přidávány soli kyseliny citrónové (citráty), později se začaly přidávat fosfátové soli, které umožnily vyrábět sýry roztíratelné. Tavené sýry výrazně začala používat armáda, zejména kvůli jejich dobré skladovatelnosti a výživové hodnotě.


výroba tavených sýrů….tavené sýry se vyrábějí z přírodních sýrů, mléčných bílkovin, mléčných tuků, vody a u ochucených sýrů i z dalších přísad, jejichž obsah by však neměl přesáhnout 1/6 sušiny výrobků. Jednotlivé složky jsou naváženy ve správných poměrech, smíchány s tavícími solemi a promíchávány v tavičkách, kde se dosahuje teploty mezi 80 až 95 °C. Následně jsou výrobky zformovány, baleny a chlazeny v rozsahu 4 – 8° C.

U nás v závodě Brandýs nad Labem se tavené sýry vyrábějí z přírodních sýrů eidamového typu, a to buď ze směsi různých druhů sýrů, nebo z jednoho druhu sýra.

Ukázkou takovéhoto výrobku je naše produkce pro společnost NIVA Dolní Přím, kde vyrábíme
TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA
TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A ČESNEK
TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A KŘEN
TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A CIBULE

TAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A CIBULETAVENÝ SÝR S PLÍSŇOVÝM SÝREM NIVA A KŘEN


 
Ukázka složení: Sýr Niva s plísní uvnitř hmoty 28%, pitná voda, sýry 20 % (mléko, jedlá sůl, mléčné kultury, barvivo: karoteny), máslo, sušená cibule 1% , tavicí soli (E452, E339), cibulové aroma
Výživové údaje na 100 g: Energie 1247kJ/299kcal, tuky 28,4 g, z toho nasycené mastné kyseliny 18,3 g, sacharidy 0,54 g, z toho cukry 0,54 g, bílkoviny 11,0 g, sůl 2,8 g

Dále u nás vyráběné TAVENÉ výrobky označujeme jako TAVENÁ POCHOUTKA…
Tavené pochoutky jsou u nás převážně vyráběny jako polotovar pro další potravinářské použití, dle požadavku zákazníka. Tyto výrobky se liší podle požadavků a dalšího následného zpracování. Hlavní odlišnosti je obsah a druh tuku (máslo, rostlinný tuk) dále pak požadavek na výsledný obsah sušiny a případná příchuť. V současné době vyrábíme dva základní druhy s rostlinným tukem o obsahu 50% tvs.,52%tvs. a jeden druh s máselným tukem o obsahu 45% tvs.

Tavené sýry a tavené pochoutky  nabízíme v balení PE, PP kelímcích o obsahu 100 – 400 g a následně PP kbelících o obsahu 1 kg - 10 kg. Případně v amiflexovém střevu průměr 32mm (100g). Trvanlivost dle druhu, od 2 - 4 měsíce při teplotě skladování 4-8°C.
Po domluvě je možné vyrobit i jiné druhy a příchutě a to včetně i jiných rozměrů balení.